DRAGAN SREMEC diplomirao je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu dirigiranje u klasi prof. Igora Gjadrova te saksofon u klasi prof. Josipa Nochte. Postdiplomski studij saksofona (magisterij) dovršio je također na MA u klasi prof. Josipa Nochte. Kao stipendist Francuske vlade i fonda Ivo Pogorelić usavršavao se u sezoni 1985./86. u Parizu kod prof. Daniela Deffayeta, profesora na Conservatoire National Supérieur de Paris te kao stipendist Fulbright fondacije kod Dr. Eugenea Rousseaua profesora na Indiana University School of Music u Bloomingtonu SAD.

 

Kao solist na saksofonu dobitnik je prvih nagrada na natjecanjima u okviru bivše Jugoslavije, nagrade «Darko Lukić», nagrade HGZa, nagrade «Dragan Gürtl», a kao član Zagrebačkog kvarteta saksofona, čiji je osnivač, nagrade «Milka Trnina», «Judita» te nekoliko «Porina» za diskografska izdanja.

Redovni je profesor saksofona na MA, prodekan MA od 1999. do 2001., solo saksofonist Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT te stalni gost dirigent Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske od 1992. godine u čijem je stvaranju sudjelovao velikim djelom.

 

Nastupao je u Austriji, Francuskoj, Kanadi, Njemačkoj, Italiji, Turskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Španjolskoj, Rusiji, Sloveniji i SAD, uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT, Zagrebačke soliste, Slovensku filharmoniju, SPOHV, Orkester Slovenske vojske, Orkestar HRM i uz U.S. Navy Band kojima su ravnali Kazushi Ohno, Pavle Dešpalj, Klaus Arp, Boris Papandopulo, Vjekoslav Šutej, Igor Gjadrov, Ralph Gambone, Mladen Tarbuk, Nikša Bareza, Marko Letonja itd.. Zajedničke nastupe ostvario je s saksofonistima Claudeom Delangleom, Eugeneom Rousseauom, Kennethom Tseom, Debrom Richtmeyer i Matthewom Sintchakom, Slovenskim kvintetom trobil, pijanistima Đorđem Stanettijem i Kari Miller, s velikim brojem hrvatskih vodećih glazbenika, a najznačajniji hrvatski kompozitori posvetili su mu svoja djela.

 

Kao dirigent dobitnik je nagrada na natjecanjima bivše Jugoslavije, a nastupao je uz Zagrebačku Filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT, Dubrovački simfonijski orkestar, Zbor HRT, Zbor Ivan Goran Kovačić te Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske.

 

Član je žirija na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima saksofonista (Granges de Valence, Ljubljana, Krško i Nova Gorica) te voditelj seminara i ljetnih škola (Stari Grad na Hvaru, Krško i Dubrovnik, Nova Gorica ) i «masterclassa» na 24. Međunarodnom saksofonističkom simpoziju u Washingtonu, na CNSMD u Parizu, na University of Iowa School of Music u Iowa Cityu i na University of Wisconsin u Shell Lakeu, na Indiana University of Pennsylvania i Ithaca Collegeu.


  Copyright(c) 2004 Zagreb Saxophone Quartet. All rights reserved