<h1 style="font-size: 12px;"> </h1>

"Virtuozno i refleksivno"..."Umijeće, izvanredan muzikalitet, interpretativna sabranost i invencija te tehnička superiornost koje su članovi ZKS-a pokazali u izvedbi tog stavka odlikuju praktički svaku njihovu izvedbu, bilo da je riječ o novim djelima, o skladbama izvorno pisanim za kvartet saksofona ili o obradama.

Pritom je, možda neočekivano, upravo posljednja kategorija, obrada, zapravo i najzanimljivija, jer se ZKS pritom ne vodi samo razumljivom željom za proširenjem repertoaara nego tim obradama (koje ansambl gotovo uvijek sam radi) dotiče i propitkuje neka od bitnih pitanja stvaralaštva..."

Dodi Komanov, "KLASIKA.hr", Zagreb, 2012.

 

"Zagrebački kvartet saksofona + Itamar Golan = SAX+…"..."Bogatom se diskografijom već danas, 21 godinu od svog utemeljenja, može pohvaliti jedan od najkvalitetnijih domaćih komornih ansambala - Zagrebački kvartet saksofona. Plodove njihova rada potvrdila je i struka dodijelivši im brojne Porine za albume "Z kvartet", "Kaskade", "Ruben Radica: Izbor iz opusa" i "Hrvatski suvremeni skladatelji - Srđan Dedić", a kako stvari stoje, s najnovijim će, tek izašlim CD-om - "SAX+" - na predstojećem izboru u klasičnoj kategoriji oštro konkurirati za najviše domaće priznanje u konkurenciji albuma, skladbe, snimke i nakladnika godine, koji je u ovom slučaju Aquarius Records ..."                          Igor Koruga, "Nacional", Zagreb, 2011.

 

(...) Tsunagari je CD koji sadrži izvrsne solističke i zajedničke izvedbe i glazbu. Izvanredna kvaliteta snimke na ovome CD-u omogućuje da energija i uzbuđenost ovih izvođača i njihove glazbe predstave sve svoje mogućnosti i prikažu se u punom sjaju kakav i zaslužuju.

Frank Bongiorno, "Saxophone Journal" (SAD), 2003.

 

(...) Zadovoljstvo susreta s rijetkom kombinacijom modernih zvučnih boja koju daju četiri saksofona imali smo na drugom pretponoćnom koncertu Nomusa. Priredio ga je ZKS majstorski vođenih, besprijekorno ispoliranih i tehnički briljantno izvedenih partija svakog pojedinačnog instrumenta, čiji je čitav, sadržajno i vremenski primjereno koncipiran program, obilježen zadovoljstvom zbog zajedničkog muziciranja i kreacije partiture u potpuno izdiferenciranom zvuku.

Marija Adamov, "Dnevnik", Novi Sad, 2003.

 

(...) Ipak, na kraju ću izdvojiti treći od sveukupno četiri albuma ovoga kvarteta (»Hrvatska glazba za saksofon«, »Z kvartet«, »Kaskade« i »Tsunagari«), dakle, album «Kaskade« kojim će se svaki »otvoreni« obožavatelj jazza, novoga zvuka opčenito, ili jednostavno saksofonskog zvuka, naprosto oduševiti!

Katica Burić, "WAM", Zagreb, 2003.

 

(...) Za poštovatelje ZKS, ljubitelje dobre svirke i modernog glazbenog izraza, ova kompaktna ploča (Tsunagari) bit će pravi užitak za slušanje.

Bosiljka Perić-Kempf, "Vijenac", 2002.

 

(...) Vrhunac večeri svakako je pripao Kvartetu Pavla Merkua u sjajnoj izvedbi Zagrebačkih saksofonista.

Tatjana Alajbeg, "Slobodna Dalmacija", 2002.

  

(...) Bez pretjerivanja možemo utvrditi, da je sinoćnji koncert ZKS, izveden u sklopu 49. Ljubljanskog ljetnog festivala u »Ljubljanskom gradu«, bio jedan od najboljih u ovogodišnjoj sezoni slovenskih komornih koncerata.

Daniel Celarec, "Radio Slovenija", 2001.

 

(...) Vrhunac večeri priredio je ZKS kojemu je Ruben Radica posvetio svoje najnovije djelo, Četiri studije ustrajnosti.

Branimir Pofuk, "Jutarnji list", 2001.

 

(...) Ovaj ansambl četvorice izvanrednih glazbenika djelotvorno je iskazao nijansiranje dinamike i boja u fenomenalnoj profesionalnosti. Ne treba se bojati usporedbe s bilo kojim zapadnim ansamblom istoga sastava. Nadajmo se da će uskoro doći ponovno u München!

Ulrich Möller-Arnsberg, "Süddeutsche Zeitung", 2000.

 

(...) Svojom doista bezrezervno oduševljajućom interpretacijom zagrebački su umjetnici u potpunosti uspjeli zanijeti slušatelje…

Ramiro Palmić, "Novi list", 2000.

 

(...) Veličina Z-kvarteta temelji se prije svega na kvaliteti kojom su se uvrstili među vodeće svjetske saksofonske kvartete, i to u ratnim okolnostima. Kroz grmljavinu topova njihova se glazba vinula do samih vrhova reproduktive, elegantno i diskretno, nošena entuzijazmom četvorice solista koji su svojim snažnim pojedinačnim osobnostima pretpostavili jednu od najtežih glazbenih disciplina – komorno muziciranje.

Branimir Pofuk, "Jutarnji list", 1999.

 

(...) Svjedočili smo svirci velikih zaljubljenika u glazbu i svoj instrument čije čari zdušno i s velikim šarmom otkrivaju. Ovo je skupina vrsnih virtuoza i ljudi koji uživaju u zajedničkom otkrivanju partitura što s jednakim žarom prenose i na svoje slušatelje.                               

Alisa Čakarun, "Slobodna Dalmacija", 1999.

 

(...) Njhov repertoar je dobrim djelom sastavljen iz suvremene glazbe. Tri primjera, od kojih je svaki bio izazov za sebe, predstavili su u srijedu. Glazbenici su se pokazali kao tehnički vješti i muzikalno usklađeni...  Sve tri zkladbe zahtjevaju složeno (zamršeno) skupno muziciranje, što su nam Zagrepčani ponudili bez iznimke. To su izvrsni instrumentalisti koji znaju teške dijelove odsvirati tako da zvuče lagano. (...) Nekima su, naravno, nedostajali gudači, ali gosti su dobro utemeljili izbor svojih instrumenata, čak dovoljno dobro da bi netko povjerovao da bi Mozart, ukoliko bi saksofon postojao u njegovo vrijeme, za taj instrument pisao, možda čak i kvartet.

Peter Jacobi, "Hoosier Times", Bloomington, Indiana (SAD), 1999.

 

(...) ZKS je ansambl, koji gleedano muzikalno i tehnički, može zapravo sve: tako smo imali priliku čuti primjerno poznavanje stila, dorađeni osjećaj za polifona tkanja, dinamiku u ponavljanju fraza ili djelova skladbi, ritmičku i intonativnu preciznost.

Tone Žuraj, "Večer", Maribor, 1999.

 

(...) Zagrebački kvartet saksofona ponudio nam je u kući Pacelli nezaboravan i smion koncert . Njihova vještina bila je naglašena čistom intonacijom, sigurnom tehničkom izvedbom i egzaktnom koordinacijom pojedinih dijelova i cjeline (...)  Interpreti zaslužuju veliko priznanje za svoje napore i odvažnost, što je nagradila i brojna publika na koncertu.

Anton Sperling, "Erlanger Kultur", Erlangen (D), 1994 .


  Copyright(c) 2004 Zagreb Saxophone Quartet. All rights reserved